TR | EN

LPG’nin Çevre Üzerindeki Etkileri

LPG’nin Çevre Üzerindeki Etkileri

LPG kaynak bollugu, sundugu faydalari ve pek çok alandaki uygulamalari sebebiyle ideal bir enerji kaynagidir.  Temiz, çevreci, verimli ve yenilikçi bir enerji oldugu için tüketicilere, sanayiye ve çevreye çesitli avantajlar sunmaktadir. LPG temiz yanan, sürdürülebilir ve verimli bir yakittir ve günümüzde dünya çapinda yüz milyonlarca kisi için çok önemli bir enerji kaynagidir. Kolay tasinabilir, nakledilebilir, depolanabilir ve dünyanin hemen hemen her yerinde kullanilabilir ve uzun yillarca dayanacak yeterli rezervleri bulunmaktadir.

LPG’nin 1000’den fazla uygulama alani bulunmaktadir. Konutlarda, ticari isletmelerde, endüstride, ulasimda, tarimda; güç üretimi, pisirme, isitma, sicak su ve eglence amaçlari dogrultusunda kullanilir. LPG evde yemek pisirmek için merkezi isinma ve sicak su için yakit kaynagi olarak kullanilir. LPG ayrica tarim sektöründe ve düsük emisyonlu otomotiv ulasim yakiti olarak da yaygin olarak tercih edilir.

LPG mevcut en temiz geleneksel yakitlardan biridir. Zehirli degildir ve toprak, su ve yeralti su kaynaklarini etkilemez. Ayrica motorin, petrol, odun veya kömüre göre daha az partikül madde ve nitrojen oksit üreterek kapali ve açik alandaki havanin kalitesini iyilestirmeye yardimci olur.

LPG, analiz edilen bütün yakitlar içinde kat edilen her 100 kilometre için kaynaktan son kullanima en düsük sera gazi emisyonuna sahiptir. Sera gazi emisyonu hemen her yerde benzin ve motorinden daha düsüktür. Otogaz benzine kiyasla %50 daha az karbon monoksit (CM), %40 daha az hidrokarbon (HC), %35 daha az nitrojen oksit (NOx) ve %50 daha az ozon üreten gazlar yaymaktadir. Çevreci özelligi nedeniyle gelismis ülkelerde tesvik edilen bir enerji kaynagidir.

LPG; arz güvenligi, tasima ve kullanim alanlarinda sahip oldugu önemli avantajlari sebebiyle hemen hemen tüm ülkelerde stratejik anlamda tercih edilen bir üründür. Özellikle dar gelirli kesimde siklikla kullanilan ve ön planda olan bir enerji türüdür. Fakat dogal gaza erisimin olmadigi bölgelerde odun, tezek ya da kömür gibi verimli olmayan kaynaklar kullanilmaktadir. Bu bölgelere vergisel bazda destek saglanmasi halinde LPG kullanimi artacaktir.

Kapali alanda yemek pisirmek için kullanilan odun ya da diger biyokütle materyallerinin ürettigi partikül ve zehirli kimyasallarin karisimina maruz kalinmasi, yoksul toplumlarda yaygin olarak görülen hastaliklara ve birçok kisinin ömrünün kisalmasina neden olur. LPG yapisi geregi temiz, yanici özellikleri sayesinde soludugumuz havanin temizlenmesini saglayan pratik bir alternatiftir.

LPG küresel isinmanin en büyük ikinci nedeni olan ve ciddi saglik sorunlarina yol açabilen Karbon Karasi (BC) emisyonunun azaltilmasina yardimci olabilir. LPG yenilenebilir teknolojilerle birlikte kullanilabildigi için havaya ya da gün isigina bagli olmayan, kesintisiz, temiz ve güvenli bir enerji kaynagi olarak hizmet verir.

Dünya LPG Birligi’nin yayinladigi “LPG: Düsük Karbonlu Dünya Için Sürdürülebilir Enerji” raporunda LPG’nin çevreciligine vurgu yapilarak, LPG’nin benzin, dizel ve elektrige göre sera gazi emisyonun düsük oldugu belirtilmistir.

http://www.worldlpgas.com/